Bez černý (Sambucus nigra)

Účinek

Květy bezu obsahují cholin, organické kyseliny, glykosidy (např. sambunigrin nebo rutin), aminy, třísloviny, saponiny, sacharidy, silice, sliz, vitaminy C a jiné látky. Z květu se nejčastěji připravuje odvar, který se popíjí zejména při nachlazení, žaludečních potížích, plynatosti nebo migréně. Působí při žlučníkových potížích, při chorobách močových cest i jako prevence při vysokém krevním tlaku. Plody obsahují organické kyseliny (např. kyselina jablečná, vinná, citrónová, octová), cukr, silice, třísloviny, pryskyřice, hořčiny a vitaminy A a B. Zpracované plody (např. odvar, víno, marmeláda) jsou vhodné pro diabetiky jako doplněk, při neuralgii nebo jako zdroj vitaminů v zimním období. Pupenový výtažek ovlivňuje cévní stěny a působí analgeticky. Lze ho využít při akné a v léčbě ekzémů a jiných kožních nemocí. Napomáhá k odstranění nepříjemného tělesného pachu a působí protirevmaticky. Výtažek z nejmladších listů má protinádorové účinky, zejména při léčbě povrchově dostupných nádorů, které lze léčit jak vnitřní aplikací, tak povrchovými obklady.

Použití

Květy bezu, plody bezu lze použít mnoha různými způsoby. Z květů děláme nálev či odvar, z plodů víno, sirup, povidla. Z pupenů pak tinkturu. Na bezový sirup potřebujeme litr čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru a povaříme 10 minut. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou. Květy bezu černého přidáváme do čajových směsí proti nachlazení.

zpět na seznam



povinné údaje

Vložit nový příspěvek

Jméno:
E-mail:
Nadpis:
Obsah:
Odebírat e-mailem:    
   
S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.
Ochrana proti spamu: